Ontwikkelingen jeugdzorg
Samenwerking en Taakgerichte Aanpak
Met ingang van 2022 is Ouder-Amstel samen met Diemen en Uithoorn een taakgerichte samenwerking aangegaan met tien kernpartners voor hoogspecialistische jeugdhulp (HSJH). Jaarlijks worden afspraken gemaakt over de uitvoering van de HSJH, het lumpsumbedrag per kernpartner en het te verwachten aantal jeugdigen per zorgvorm dat in dat jaar bereikt wordt. Door vooraf duidelijke kaders af te geven aan de zorgaanbieders, wordt bijgedragen aan de grip op de kostenontwikkelingen. Daarnaast biedt het in 2023 ontwikkelde 'Dashboard Jeugd' inzicht in trends en ontwikkelingen op het gebied van jeugdzorg.
Project voor Kostenbeheersing
In het najaar van 2023 is er in de DUO-gemeenten (Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel) een project gestart met als doel de kosten in de jeugdzorg zo goed mogelijk te beheersen. Er is een omvangrijke data-analyse uitgevoerd en momenteel wordt onderzocht welke kostenbesparende maatregelen kunnen worden ingezet.
Landelijke Trend
Landelijk is er een toename van het aantal jongeren dat jeugdzorg nodig heeft, evenals een toename in de duur van jeugdhulptrajecten. De wachtlijsten in de jeugdzorg zijn nog steeds lang. De implementatie van de Hervormingsagenda Jeugd is in 2023 gestart, met als doel passende en tijdige zorg te bieden aan elke jeugdige die dat nodig heeft. Voor 2024 en 2025 heeft dit geen financiële gevolgen. Voor 2026 en verder is het nog onduidelijk of de extra bezuinigingen voor jeugdzorg vanuit de Hervormingsagenda worden uitgevoerd of geschrapt.
Onzekere Factoren
De Jeugdwet is een open-einderegeling, wat betekent dat de gemeente verplicht is zorg toe te kennen aan jeugdigen die dat nodig hebben. De gemeente kan sturen op de instroom van nieuwe cliënten. Kleinere gemeenten lopen verhoudingsgewijs meer risico, omdat enkele dure trajecten grote invloed kunnen hebben op de totale kosten van de jeugdzorg. De instroom van dit type cliënt is moeilijk te voorspellen en juist bij deze cliënten is intensieve hulp vaak dringend en zonder uitstel nodig.
Financiële Verwachtingen van Aanbieders
Meerdere aanbieders van HSJH hebben aangegeven dat er financiële krapte wordt verwacht met betrekking tot de lumpsum voor 2024, ten gevolge van de instroom in 2023 of door wachtlijsten. De financiële consequenties hiervan zijn nog niet volledig in beeld, omdat de aanbieders de cijfers op dit moment in het jaar nog niet rond hebben. Medio 2024 zal er een completer beeld zijn van de uiteindelijke prognose en de mogelijke financiële gevolgen voor 2024.
Onzekerheden Rondom Verblijf
In 2023 was sprake van verblijf, maar de verwachting was dat dit geen vervolg zou hebben in 2024. Er is voor 2024 geen jeugdhulp met verblijf begroot. In de loop van 2024 is gebleken dat verblijf wel nodig is. De middelen daarvoor worden in deze 1e BURAP aangevraagd.
Prognose
Ten tijde van het opstellen van deze eerste bestuursrapportage is de prognose nog onduidelijk. Er is nog te weinig zicht op de trends en ontwikkelingen in de eerste maanden van dit jaar, doordat er nog onvoldoende zicht is op de cijfers van de jeugdhulpaanbieders HSJH. Bij de tweede burap wordt een nauwkeuriger prognose verwacht.