De Nieuwe Kern (DNK)

Het toekomstbeeld voor De Nieuwe Kern (DNK) is vastgelegd in de Structuurvisie en MER die in 2021 zijn vastgesteld door de gemeenteraad. Dit toekomst beeld is ruimtelijk en technisch uitgewerkt in het stedenbouwkundig raamwerk DNK, waarover in 2023 participatie heeft plaatsgevonden. Om tot een financieel haalbaar plan te komen is gezocht naar maatregelen binnen de eerdere besluitvorming en vervolgens naar aanvullende maatregelen binnen het MER. Hierbij is het uitgangspunt gehanteerd dat de kernwaarden van het plan overeind moeten blijven. In verband met de financiële haalbaarheid was een nieuwe afweging over het programma voor DNK nodig.

Het stedenbouwkundig raamwerk is een nadere invulling van MER en structuurvisie waarbinnen het bijgestelde programma goed kan worden gerealiseerd. Omdat elke grond eigenaar haar deel van DNK zelfstandig gaat uitwerken is het nodig dat er een nader uitgewerkt en maatvast ruimtelijk kader is waaraan alle partijen zich contractueel kunnen gaan binden. Die contractuele binding gaat ook gelden voor gemeente Ouder-Amstel.

In maart 2024 heeft het college besloten om het stedenbouwkundig raamwerk samen met het haalbaarheidspakket en het bijgestelde programma voor te leggen aan de raad. De raad heeft op 25 april dit stedenbouwkundig raamwerk vastgesteld.

De contractuele basis met de grondeigenaren is het Afsprakenkader Ontwikkelstrategie die eind 2021 getekend is (opvolger van de samenwerkingsovereenkomst uit 2017). Het afsprakenkader ontwikkelstrategie wordt opgevolgd door de uitvoeringsovereenkomst. Hierin worden nadere afspraken gemaakt over wie wat doet en wie wanneer waarin investeert. Dit is het laatste contract dat met alle eigenaren gezamenlijk wordt gesloten. Nu er zekerheid is over het programma en stedenbouwkundig raamwerk wordt de uitvoeringsovereenkomst verder uitgewerkt. Het is de verwachting dat in 2024 overeenstemming met de grondeigenaren bereikt kan worden over de inhoud van de Uitvoeringsovereenkomst, zodat die eind 2024 aan de gemeenteraad voorgelegd kan worden.

Ouder-Amstel heeft een publiekrechtelijke rol en neemt hierbij niet een rol in om actief de gebiedsontwikkeling ter hand te nemen. Dit betekent dat iedere grondeigenaar na het ondertekenen van de Uitvoeringsovereenkomst zijn/haar gronden tot ontwikkeling brengt binnen de kaders van het stedenbouwkundig raamwerk. Hiervoor sluit Ouder-Amstel met elke grondeigenaar als plan initiatiefnemer per deelgebied een of meer anterieure overeenkomsten.

Plankosten worden op basis van reële kosten jaarlijks verrekend met de grondeigenaren. Via de anterieure overeenkomsten zijn de gemeentelijke plankosten die wettelijk verhaalbaar zijn volledig gedekt. Voor de snelheid van de planontwikkeling en de deelprojecten is de gemeente afhankelijk van de aanpak en het tempo van de grondeigenaren/initiatiefnemers.

Met VolkerWessels Vastgoed is een afsprakenbrief opgesteld voor de uitwerking van de plannen voor haar gronden binnen DNK (Toekomstkwartier). In deze afsprakenbrief zijn afspraken opgenomen over het proces om te komen tot een anterieure overeenkomst en concept omgevingsplan, waarbij ook afspraken zijn opgenomen over kostenverhaal.

De gemeenteraad wordt zoals gebruikelijk twee keer per jaar bijgepraat over de stand van zaken in de gebiedsontwikkeling, waaronder DNK.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf